БЛОГ

Ски комлекс Банско

Спа комплекс Катарино

Къде сме ние

Митове и факти за среброто

Среброто е бял благороден метал, който се използва от древността до наши дни и намира широко приложение в живота и бита на човека. Бижутата от сребро 925 са едни от най-разпространените, а освен това металът се използва за направата на монети, религиозни и други предмети. Смята се още, че среброто носи късмет на притежателя му и има доказани здравословни ползи. Споделяме с вас 10 любопитни факта за благородния метал, които може би не знаете.

Любопитни факти за среброто

  1. Среброто е открито около 4000 пр. Хр., но учени смятат, че това може да се е случило и доста по-рано.
  2. Между 1990 и 2007 г. производството на сребро значително е намаляло.
  3. В Древен Египет среброто е било по-ценно от златото, но обикновено не е присъствало в погребалния ритуал. Причините за това са две: среброто е било вносна стока - източниците оскъдни, освен това металът е склонен към корозия и по-бързо губи блясъка си.
  4. На белият метал в миналото са се приписвали магически свойства да изцелява, да носи късмет и богатство и да предпазва от злите сили - духове, вампири, вещици и други същества.
  5. Белият метал се свързва с Луната и вероятно на това се дължат повечето мистични ритуали и митове за среброто.
  6. Среброто присъства в образа на древногръцката богиня на лова Артемида, която е въоръжена със сребърен лък. Символът на Артемида, както можете да се досетите, е Луната.
  7. През високосна година се носят сребърни гривни, медальони, пръстени и други накити, подари вярването, че благородният метал пречиства духа, предпазва от негативни влияния и носи късмет. Смята се, че след като три години поред сме носили злато (символ на Слънцето), за да събираме жизнена енергия, то във високосна година трябва да стартираме нов жизнен цикъл, пречистени от среброто (Луната).
  8. Среброто има научно доказани здравословни ползи. Всички сме чували за сребърната вода като средство, което повишава имунитета и се бори срещу различни инфекции. Сребърните йони и съединения унищожават вредните микроорганизми, бактерии и гъбички и не са токсични за човека. Още много отдавна хората са знаели за лечебните свойства на среброто и са добавяли сребърна монета в течностите, за да ги предпазят от разваляне.
  9. Може да почистите бижутата си у дома почти без усилия и допълнителни разходи. Вашите сребърни обеци и пръстени вероятно ще потъмнеят около година след редовно носене и това е нормално следствие от процеса на окисляване. Потъмняването е обратимо, особено ако ги почиствате редовно. Един от най-лесните методи е като поставите алуминиево фолио на дъното на дълбок съд, пълен с вода и голямо количество сол. Водата трябва да бъде гореща и сребърните накити и прибори да стоят в нея няколко минути, докато не си възвърнат видимо блясъка.
  10. Проба 925 се отнася до чистотата на среброто - по европейски стандарт за производството на сребърни бижута. Среброто трябва да 92.5%, а 7.5% да са примеси на други метали – обикновено мед. Необходимостта от примеси идва от факта, че среброто в най-чистата си форма е прекалено меко и му липсва здравина.

Сребърните бижута на Магазини Гранат са изработени спрямо европейския стандарт и в каталога може да откриете голямо разнообразие от красиви аксесоари.